Erfgoedfestival Grensland 2018

Van 23 mei tot 22 juli wordt in heel Gelderland het Erfgoedfestival Grensland gehouden. In onze grensstreek doen we dat met mooie fietstochten op 4 dagen, zondag 3 juni naar Borghees en Emmerich, op woensdag 13 juni naar Netterden en Anholt, op zondag 8 juli naar (Hoog-)Elten en op 18 juli naar ‘s-Heerenberg en omstreken.

1. Borghees Schlösschen

 

Centraal staat het oude Berghse gebied de ‘Vier Heezen’ dat tot 1817 bij Bergh behoorde, maar vanaf die datum Emmeriks gebied is. Maar ook Elten is van1949 tot 1963 Nederlands geweest. Er wordt langs oude grenzen en grenspalen, kerken, havezaten en musea gefietst. Een bijzondere ervaring over een bijzondere periode in onze regionale geschiedenis. De aftrap is op zondag 3 juni in Schlösschen Borghees (een oude Berghse havezate) om 11.00 uur.

Ten zuiden van ’s-Heerenberg ligt het voormalige Berghse gebied De Vier Heezen dat zich uitstrekte tot dichtbij de poorten van Emmerik. Er staan nog oude grensstenen die de grens markeren die voortdurend betwist werd door de graaf van Bergh en de hertog van Kleef. In 1817 is het gebied bij Pruissen gevoegd, tegenwoordig Duitsland. Nu is het een mooi natuur- en recreatiegebied van Emmerich. Wij gaan op de fiets dit gebied ontdekken. We gaan ook naar Netterden en naar Elten met zijn 82,4 meter hoge Eltenberg. In ’s-Heerenberg tenslotte gaan we zoek naar sporen van de rijke historie van het graafschap Bergh.

2. Emmerich grenssteen3 juni Fietstocht Historisch Bergh, Borghees en Emmerich

Op zondag 3 juni is er om 11.00 uur een feestelijk start in Schlösschen Borghees. Op een ludieke manier wordt herdacht dat precies 200 jaar geleden het arrest van gebiedsoverdracht in Emmerich is getekend, waarmee de Vier Heezen definitief Duits gebied werden. We horen liedjes en verhalen in het Barghs en Emmereks dialect.

Wij fietsen langs de oude grensstenen uit de 16de eeuw. De tocht gaat door Borghees naar de oude Hanzestad Emmerik am Rhein. We bezoeken het Rheinmuseum, het PAN museum en de Rheinpromenade. In de schatkamer van de Martinikerk bewonderen wij o.a. de kerkschatten van Hoog-Elten. Alle locaties zijn die dag gratis te bezoeken.

3. Netterden Walburgiskerk corr13 juni Fietstocht Historisch Bergh, Netterden en Anholt

De route loopt via het Duitse Klein-Netterden door het natuurgebied De Hetter naar Anholt. In Anholt komen we langs de machtige Wasserburcht Anholt waar we uitleg krijgen en langs het oude Rathaus.

Via het prachtige landgoed van kasteel Huis Landfort en via landelijke weggetjes voert de fietsroute ons naar Netterden, waar de eeuwenoude Walburgiskerk kan worden bezocht o.l.v. een gids.

In partycentrum Terhorst is de tentoonstelling “Buren stellen zich voor / Nachbarn stellen sich vor” te bekijken. Men kan hier gebruik maken van de horeca-faciliteiten.

4. Elten St. Vitus8 juli Fietstocht Historisch Bergh en Elten

Vanuit ’s-Heerenberg loopt de route via de groene grens naar Hoch-Elten met zijn St. Vituskerk waar de spannende 1000 jarige geschiedenis van Elten wordt verteld. We bezoeken de Drususbron die uit die tijd stamt. In het Mühlencafé is er gelegenheid voor een natje en een droogje. Molenaar Frank Heeren laat ons de molen zien en er is een unieke foto-expositie ingericht over de tijd dat Elten Nederlands gebied was. Daarna gaat de tocht door het voormalige Berghse gebied dat sinds 1817 bij Duitsland hoort. De route loopt langs oude Berghse havezaten en oude grensstenen.

5. s-Heerenberg Huis Bergh

18 juli Fietstocht Historisch Bergh slotdag

Deze laatste fietsdag staat ’s-Heerenberg met zijn rijke historie centraal. We kunnen een bezoek brengen aan het Stadsmuseum Bergh, de kerken, het imposante kasteel Huis Bergh met de expositie ‘Ongekend Ornament’ over de prachtige gebeeldhouwde ingangspartij en het muntbedrijf dat tot in de 16e eeuw in gebruik was en waar nog steeds op de oorspronkelijke plek munt wordt geslagen. De dag wordt opgeluisterd door muziek en verhalen in middeleeuwse sfeer. ‘ s Middag zijn er stads- en smokkelwandelingen onder leiding van een gids. In de diverse horecagelegenheden kan de inwendige mens verzorgd worden.

Alle fietsroutes beginnen en eindigen in ’s-Heerenberg.

 • Fietstocht zondag 3 juni: parkeren en start bij grenscafé De Peer, Emmerikseweg 12.
  Starttijd tussen 10.00 uur en 10.45 uur
 • Fietstocht woensdag 13 juni: parkeren bij grenscafé De Peer, Emmerikseweg 12.
  Start bij café De Gracht, Marktstraat 3. Starttijd tussen 10.00 uur en 12.00 uur
 • Fietstocht zondag 8 juli: parkeren en start bij grenscafé De Peer, Emmerikseweg 12.
  Starttijd tussen 10.00 uur en 12.00 uur
 • Fietstocht woensdag 18 juli: parkeren bij grenscafé De Peer, Emmerikseweg 12.
  Start bij café De Gracht, Marktstraat 3. Starttijd tussen 10.00 uur en 12.00 uur

De kosten bedragen € 7,50 p.p. per fietstocht (incl. 1 consumptiebon + fietsroute + enkele locaties vrij entree) op elk van de vier dagen. Routekaarten zijn buiten de vier genoemde dagen tijdens de hele festivalperiode ook los te koop bij Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3 ’s-Heerenberg à € 2,00 p.st.