Agenda 2018

AGENDAPUNTEN STADSMUSEUM BERGH 2018

dames in kleding

• HANZEUMZUG EMMERICH AM RHEIN

Wanneer: Zondag 29 juli
Locatie: Rheinpromenade Emmerich am Rhein

Medewerkers van het Stadsmuseum nemen in historische klding deel aan een rondgang door Emmerich tijdens ‘Emmerich in Licherglanz’.

 

• MECHTELD TEN HAM WEEKEND

Wanneer: zaterdag 25 en zondag 26 aug.
Locatie: Stadsmuseum Bergh en binnenstad ’s-Heerenberg.

MechteldTijdens dit meerdaagse festival in het thema van de Middeleeuwen en sprookjes besteden we bijzondere aandacht aan het verhaal van de vermeende heks Mechteld ten Ham.
De stad gonst van de vele activiteiten. Zo is er een braderie, een cultuur-historische markt, een
korenfestival, veel muziek en acts, toneelspel, de verbranding van Mechteld ten Ham en nog veel meer. Houd deze agenda maar in de gaten.
Het hele verhaal van Mechteld en de heksenvervolging in de late middeleeuwen wordt indringend verteld in het Stadsmuseum. Allerlei factoren lagen ten grondslag aan de hetze die uitbrak om vrouwen als Mechteld in die tijd te beschuldigen en zelfs ter dood te brengen. Wat en wie zat erachter, hoe heeft het zover kunnen komen? In de expositie in het Stadsmuseum zijn antwoorden te vinden.

 

• OPEN MONUMENTENDAGEN

Wanneer: Zaterdag 8 en zondag 9 sept.
Locatie: Stadsmuseum Bergh, Zalencentrum De Gracht.

Van EsserenhuisDe geschiedenis van het monumentale Joannes van Esserenhuis, waar Stadsmuseum Bergh gevestigd is, wordt deze dagen belicht. Wie was Joannes van Esseren waarnaar het pand genoemd is waar het Stadsmuseum in is gevestigd. Wij gaan daarvoor terug naar de 80-jarige oorlog. In Bergh, zoals overal in de lage landen een turbulente tijd met veel tegenstellingen die de basis vormden voor het ontstaan van Nederland zoals we dat nu kennen. In het Stadsmuseum zijn de verhalen te beleven aan de hand van een mooie stadsmaquette en een audiovisuele lichtshow. Ook zal er een lezing zijn over het gebouw dat tientallen jaren lang diende als kleuterschool en verenigingsgebouw waar veel ’s-Heerenbergenaren herinneringen aan hebben.

 

• HALLOWEEN

Wanneer: Rond 31 oktober
Waar: Stadsmuseum Bergh

Museum in Halloweensfeer met een puzzeltocht voor volwassenen en kinderen.

 

• LEZING OVER DE STADSMAQUETTE

Wanneer: woensdag 7 nov.
Locatie: Zalencentrum De Gracht

Constant WillemsConstant Willems, de bouwer van de uitzonderlijke maquette van de vestingstad ’s-Heerenberg vertelt deze avond over de totstandkoming van dit topstuk van het museum.
In 2015 begon hij te bouwen aan de maquette, op schaal 1 : 400, van het middeleeuwse stadje ’s-Heerenberg zoals het er in de tweede helft van de 16e eeuw moet hebben uitgezien. Aan de bouw van de maquette werkte Constant van 25-8-2015 tot 5-9-2016.
De opdracht kwam van de Stichting Cultuurhistorisch Erfgoed ’s-Heerenberg en Bergh (kortweg; Stichting Erfgoed Bergh). De maquette staat in het Stadsmuseum Bergh dat zich in het Joannes van Esserenhuis aan de Markstraat bevindt, tegenover het Nije Raethuys (oude stadhuis). In de maquette wordt duidelijk dat het prachtige kasteel onlosmakelijk verbonden is met de stad en er een eenheid mee vormt. Vandaar ook de benaming Kasteelstad ’s-Heerenberg. De maquette is onderdeel van een multimediale presentatie, waarbij men oren en ogen tekort komt. Het museum is sinds 7 juli 2017 geopend voor publiek. Kijk op stadsmuseumbergh.nl voor de openingstijden.

 

• KERST IN HET STADSMUSEUM

Wanneer: Medio december tot en met 6 januari 2019
Waar: Stadsmuseum Bergh en binnenstad

Expositie kerststallen en deelname aan de kerstmarkt in ‘s-Heerenberg

Onze evenementenflyer 2018 (NL + DE) om te downloaden.