Stadsmuseum Bergh houdt open huis

esseren-940Zondag 30 november is er van 11.00 uur tot 17.00 uur door stichting Erfgoed Bergh open huis gehouden in het Joannes van Esserenhuis waar volgend jaar het toekomstig Stadsmuseum Bergh wordt geopend.

Er was die dag van alles te zien en te beleven. Een greep: Spectaculaire archeologische vondsten die op een steenworp afstand van ons museum op het Gertrudisterrein zijn gevonden, Mechteld ten Ham liep rond, de Broederschap St. Antoniusgilde liet veel van hun prachtige voorwerpen zien, er werd uitleg gegeven over het toekomstig museum, enz. Er was een videopresentatie die in vogelvlucht de rijke geschiedenis van de streek liet zien.

De vendeliers van het gilde gaven een demonstratie vendelen en de midwinterhoorn klonk voor de eerste keer dit jaar omdat het de eerste advent was.

Over bezoek hadden we niet te klagen. Er kwamen veel mensen een kijkje nemen. Deze dag liet zien dat het museum van ons allemaal wordt.

In de Stichting Erfgoed Bergh zijn alle historische verenigingen van Bergh en de beide wijkraden vertegenwoordigd. Samen hebben wij gewerkt aan de oprichting van het Stadsmuseum Bergh dat gerund wordt door vrijwilligers.

De volgende historische verenigingen van Bergh werken samen: de Heemkundekring Bergh, de Broederschap St. Antoniusgilde, de stichting Mechteld ten Ham, de Stichting Genealogie en Geschiedenis tussen Rijn en IJssel en de Wijkraad Binnenstad Bargh en Wijkplatform ‘s-Heerenberg Oost.

Het Stadsmuseum Bergh werkt nauw samen met Huis Bergh in ‘s-Heerenberg en het Liemers Museum in Zevenaar.